HR EN
poništi filtere
Kultura
08/08/2021

Tereza Kesovija

Legendarna pjevačica je u svojoj iznimno bogatoj internacionalnoj karijeri snimila više od 50 albuma i 1000 pjesama. Tijekom 1960-ih i 70-ih imala je iznimno uspješnu karijeru u Francuskoj. Njena francuska karijera doživljava veliki uzlet još 1965. godine, kada pjeva “Larinu pjesmu” (“La Chanson de Lara“) iz filma “Doktor Živago” s kojom je doživjela svjetski uspjeh.

 

Tijekom boravka u Francuskoj, Tereza je surađivala s poznatim zvijezdama kao što su Serge Lama, Charles Aznavour, Tino Rossi, Gilbert Becaud i Rita Pavone.

 

Tereza uvijek naglašava kako su scena i glazba njezina najveća radost, a publika je to uvijek znala prepoznati i ta uzajamna ljubav traje već više od 60 godina Terezine više nego uspješne karijere.

 

Nastupala je na svim festivalima bivše Jugoslavije, gdje je bila višestruko nagrađivana. Pjevala je pjesme Zdenka Runjića, Nikice Kalogjere, Arsena Dedića, Kemala Montena, Đela Jusića, Stipice Kalogjere koje su sve od reda postali antologija hrvatske glazbe, kao i glazbena antologija bivše Jugoslavije. Terezinu internacionalnu karijeru su obilježili nastupi na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, na Kupu Europe u Bernu, te festivalima u Meksiku, Sopotu i Antaliji.

 

U svojoj bogatoj karijeri nastupila je i osvajala prve nagrade na splitskom festivalu (45 puta), na zagrebačkom festivalu (25 puta), a dva puta pjevala je na Euroviziji pjesme “Bien plus fort” (kao predstavnica Kneževine Monako 1966.), te pjesmu “Muzika i ti” (kao predstavnica Jugoslavije 1972.)

 

Snimila je više od trideset LP ploča i preko sedamdeset single ploča, te desetak CD-a.

 

Godine 1999., Tereza je odlikovana i proglašena Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi (Chevalier des Arts et Lettres) koju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske, a 2021. g. Ministarstvo kulture Republike Francuske dodjeljuje joj visoko francusko odlikovanje Časnika reda umjetnosti i književnosti.

 

Sudjelovala je na brojnim humanitarnim koncertima i akcijama te je dobitnica i Zlatne povelje humanizma.

Napisala je i dvije uspješne knjige, “Libertas” 1994. i autobiografiju “To sam ja” 2014. godine. Dobitnica je nagrade Porin za životno djelo 2009. godine, kao i dobitnica Porina za najbolji album zabavne glazbe “Oči duše“ 2017. godine.

Tereza i danas nezaustavljivo radi. Uz brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, 2020. g. snimila je pjesmu i spot “Ima te“, a 2021. g. snima pjesmu i spot “Kilimandjaro sans neige“ autor teksta je jedan od najpoznatijih svjetskih kantautora, francuski šansonjer Serge Lama. Koncem 2020. godine francuska diskografska kuća Marianne melodie izdaje Antologiju sa 46 nezaboravnih Terezinih pjesama koje je snimila tijekom francuske karijere.

 

  • organizator
    Grad Hvar
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.