HR EN
poništi filtere
Edukacija
01/10/2019 - 04/10/2019

Radionica stop animacije

Što je stop animacija? Jeste li čuli za A je to!, Wallacea & Gromita, Boba Graditelja, Janka Strižića ili Pingu? A za Terminatora ili Zvjezdane ratove? To su samo neki primjeri stop animacije. Riječ animacija dolazi od latinske riječi anima koja predstavlja živuću silu u svakom biću. Dakle, animirati znači doslovno oživjeti. Jedna od tehnika animacije je i stop animacija tj. tehnika kadar po kadar. Stop animacija (engl. stop motion) je tehnika animacije objekta ili osobe. U prijevodu stop motion znači zaustavljeni pokret, a odnosi se na način dobivanja prividno kontinuirane kretnje. Svaki pomak se posebno fotografira te se nakon željenog broja fotografija ili odrađene scene sve fotografije spajaju u jedan niz što stvara osjećaj kontinuiranog pokreta. Kako bi pokret nastao ovom tehnikom izgledao što stvarnije, pomaci između kadrova trebaju biti što manji. Ova tehnika postoji već više od 100 godina i s njom su napravljeni neki od najpopularnijih filmova svih vremena.

Radionica stop animacije za osnovnokolce će se održavati u Muzeju Staroga Grada, od utorka 1. listopada do petka 4. listopada, u vremenu od 16h do 19h. Na kraju radionice pripremit će se i kratka prezentacija za roditelje, prijatelje i sve koji su zainteresirani.

Voditeljica radionice je Tihana Mandušić iz Splita. Tihana je diplomirala Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a završila je preddiplomski studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Djeluje u području filma, videa i performansa. Sudjelovala je na više izložbi i festivala. Voditeljica je filmskih, animacijskih i multimedijalnih radionica za djecu i mlade u suradnji s Galerijom Škola u Školi likovnih umjetnosti u Splitu te u sklopu programa udruga Info zona, Mavena, Bacači sjenki, queerANarchive i Domine.

  • organizator
    Muzej Staroga Grada / Stari Grad Museum
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.