HR EN
poništi filtere
Kultura
13/07/2024

Stipe Nobilo – Retrospektiva (1976.- 2023.)

Stipe Nobilo – Retrospektiva (1976.- 2023.) Galerija Juraj Plančić / Muzej Staroga Grada
13.07. – 05.09. 2024.
Izložbu slika Stipe Nobila, koncipiranu u vidu sažete retrospektive njegova dosadašnjeg opusa, čine svojstveni mu pejzaži bodulskoga zavičaja – Lumbarde na otoku Korčuli. Riječ je o 40 uljanih slika koje su prije svojevrsna uprizorenja Arkadije korčulanskoga otočnog krajobraza nego li doslovne vedute zavičajnoga podneblja, što je zapravo ikoničko obilježje i odlika njegova stvaralaštva već više od pet desetljeća.
Nobilov pejzažizam – u početku obilježen visokim motrištem, gotovo ptičjom perspektivom, a poslije s očištem približenim horizontu – panoramske su kompozicije u kojima se stvarnost korčulanskog arhipelaga imaginacijom ovog majstora slikarskoga umijeća pretvara u kolorističku viziju zavičajnog krajobraza i života u njemu. Tvore ju kompozicije otočke prirode i prostora zahvaćenog u totalu i napučenog saćima crljenice iz koje niču obrađeni vrtovi među suhozidima. Ukratko, višestruka orkestracija kolorita primorske vegetacije i plavetnila morskih uvala koje – voljom slikara – vječno obasjava ljetna svjetlost. Pejzažizam je to koji je izronio iz sraza realnog i vizionarskog izraza i u hrvatskom suvremenom slikarstvu nije nikomu nalik. Utemeljen je na stapanju Nobilove prirode bodula – zaljubljenika u akvatorij po kojem ribari i zemlju koju obrađuje – s kreativnom prirodom Nobila slikara – stasalog na kolorizmu Iva Dulčića i zasadama ekspresionizma. Otuda i obilježje fermenta pejzažizma po kojem se izdvaja iz mnoštva slikarske postmoderne u nas.
Nobilove slike - izabrane za ovu izložbu iz pomno čuvane slikarove atelijerske zbirke – više su nego bjelodana potvrda da je otočko težačko podneblje ne samo središnja tema njegova slikarstva, nego i vrelo iz kojeg crpi snagu da i na pragu osmog desetljeća života iz svoga lumbardskog gnijezda svakodnevno polijeće prema vazda svježim slikarskim posvetama svojem zavičaju i životu u njemu.
 
Biserka Rauter Plančić
 
  • organizator
    Muzej Staroga Grada / Grad Stari Grad
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.