HR EN
poništi filtere
Kultura
10/09/2021 - 30/09/2021

Skupna izložba Pozitiv-negativ

Skupna izložba hvarskih umjetnika, u organizaciji Grada Hvara i Muzeja hvarske baštine, problematizira utjecaj turizma na život lokalne zajednice.
Svečanost otvaranja bit će upriličena u petak, 10. rujna, s početkom u 20 i 30 sati.
Izlažu: Dino Bićanić, Ivo Čorković, Danka Hančević Milinović, Maja Jelušić, Vuk Jevremović, John Miličić, Zoran Miliša i Stiv Pagon.
U okviru izložbe bit će postavljen i dio instalacije „1000 Pepeljuga“ nizozemskog umjetnika Marka Boellaarda koji od 2012. živi u Hvaru.
"Prošlogodišnja izložba hvarskog umjetnika Johna Miličića „Potemkinov gost“ te radovi Dina Bićanića i Marka Boellaarda u kojima problematiziraju utjecaj masovnog turizma na grad Hvar, potaknuli su ideju o izložbi umjetnika koji žive na Hvaru kojom bi ih se pozvalo da u svojim radovima preispitaju kako turizam djeluje na našu zajednicu u ekonomskom, ekološkom, sociološkom, demografskom i svakom drugom aspektu. Utjecaj turizma u našoj sredini prisutan je preko 150 godina i zapravo je postao tradicionalan način života naše zajednice. Ali, koliko se taj način života ipak promijenio u posljednjih desetak godina i je li ovakav turizam i dalje održiv, pitanja su koja sebi postavljaju i stručnjaci i stanovništvo područja koja su sve manje zajednice, a sve više destinacije. Budući da su umjetnici najsenzibilniji u uočavanju problema, ali i najkreativniji u nuđenju odgovora, njihovo viđenje problema uvijek je dragocjeno. (...) Stoga im pružamo priliku da svojim britkim, duhovitim ili čak pretjeranim stavom, ovaj problem stave na novu razinu i time i nama pomognu da ga bolje sagledamo i razumijemo.
  • organizator
    Grad Hvar, Muzej hvarske baštine
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.