HR EN
poništi filtere
Kultura
29/09/2021 - 08/10/2021

Retrospektiva - 20 godina, Maja Jelušić // Izložba

Galeriji Arsenal! 
🎨 20 godina stvaranja svestrane hvarske umjetnice bit će predstavljeno s 12 ciklusa „Katedrala“ te nekoliko ciklusa art tekstila „Agava & pinus nigra dalmatica“ i tekstilnih mozaika, u okviru programa proslave Dana grada Hvara.

Maja Jelušić je svestrana umjetnica. Njene su slike od prve samostalne izložbe u slovenskim Brežicama 2001, do posljednjeg ciklusa Katedrala 12, svježe, dojmljive, jezgrovite, s izuzetnim osjećajem za usklađenu konstrukciju s pažljivo odmjerenim kolorom. Svođenje deskriptivnosti na minimum i sinteza oblika odlike su kojima ostaje vjerna do kraja, ali daleko su od suhoparnosti. Štoviše, promišljenim eksperimentiranjem razvila je svoj stil do prepoznatljivosti, ali bez ponavljanja, što samo rijetkima uspijeva. Piše i objavljuje poeziju i prozu, sama radi ilustracije za svoja izdanja. Puno izlaže, vodi vlastitu galeriju HVAROOM koja je postala jednim od nezaobilaznih mjesta za turiste i domaće ljubitelje umjetnosti u Hvaru. Ova je izložba rezime njenog stvaralaštva u posljednjih 20 godina i pokazuje samo najvažnije dijelove njenog obimnog slikarskog opusa te samo dotiče sve ostale segmente umjetnosti koji je zaokupljaju. Sigurna sam da će njeno umijeće, energija i umjetnička radoznalost donijeti još mnogo novih izazova i još puno vrijednih radova. Ova izložba zato nije samo pogled unatrag nego i najava i potvrda ustrajnosti u istraživanju novih mogućnosti i nalaženju novih rješenja, što jest i mora biti odlika pravih umjetnika."
Dejanira Burmas Domančić, viši kustos, Muzej hvarske baštine

  • organizator
    Grad Hvar, Muzej hvarske baštine
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.