HR EN
poništi filtere
Kultura
12/07/2021 - 17/07/2021

Poetska mapa Hvara

Velika nam je radost predstaviti vam „Poetsku mapu Hvara“ - nesvakidašnji multimedijalni umjetnički projekt glazbenice Sare Renar. Naša je želja da publici na suvremen način približimo tradicijsku glazbu i dijalektalnu poeziju otoka Hvara te da na jedan novi način ispričamo priču jednog otoka. Rezultat je niz audio kompozicija povezanih s lokalitetima u Vrisniku, na Humcu i u Jelsi u digitalnom, a uskoro i u fizičkom obliku.

 

Glazba koju ćete čuti inspirirana je zapisima tradicijske glazbe velikog skladatelja i muzikologa, Jelšanina Antuna Dobronića, a poezija koja se izgovara djelo je dvojice braće, iznimno značajnih pjesnika, Vrisničanina Marina Franičevića i Jure Franičevića-Pločara

 

Svaka skladba povezana je s određenom lokacijom te o njoj govori kroz poeziju i glazbu. Sve skladbe i lokacije zasad možete preslušati i pregledati na web stranici Muzeja općine Jelsa https://muzejopcinejelsa.hr/poetska-mapa-hvara/, a 17.7.2021. predviđeno je predstavljanje projekta u fizičkom prostoru, kada će posjetitelji na lokacijama putem QR koda moći slušati skladb

 

Glasove su, kako u čitanju, tako i u pjevanju nesebično posudili sami stanovnici Vrisnika i Jelse i na tome im neizmjerno hvala.

 

U idućih nekoliko dana Sara Renar predstavit će nam svih šest glazbenih brojeva projekta i priču njihovog nastanka.

 

Stavite slušalice u uši, zažmirite i pustite da vam kažu pokoju rič i pokoju notu!

 

Autorica projekta: Sara Renar

Partneri projekta: Muzej općine Jelsa, LAB 852, TZ Jelsa

Glazbu izvode: klapa Frecija, klapa Jelsa, Sara Renar, Dimitrije Simović

Poeziju čitali: Vlatka Buj, Teo Grgičević, Ana Huljić, Bartul Huljić, Perica Matijašević, Marin Franičević

Vizualni identitet: Sven Sorić

Zahvala: Vojana Salamunić

*ljubaznošću Croatia Recor

 

Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture i medija RH u sklopu programa digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

 

  • organizator
    Muzej općine Jelsa, Sara Renar
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.