HR EN
poništi filtere
Zabava
06/05/2023

Ljeto kad sam naučila letjeti

Obiteljski kino-hitLjeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića (‘Munje’, ‘Kad odrastem bit ću Kengur’), koji je u regiji već prikupio više od 200.000 gledatelja, 11. kolovoza kreće u redovnu kino-distribuciju u kinima Cinestar, Cineplexx i Kino mreži. 

Film je osvojio Nagradu za najbolji europski film za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj, a na nedavno završenom 69. izdanju Pulskog filmskog festivala proglašen je najboljim filmom iz Međunarodnog programa po izboru publike.

Dugometražni igrani film ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ priča je o odrastanju koju je u filmski scenarij prema istoimenom romanu Jasminke Petrović pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković, a režirao Radivoje Andrić, redatelj kojeg pamtimo po uspješnim filmovima ‘Munje’ i ‘Kad odrastem bit ću Kengur’. Producenti su Maja Popović i Milan Stojanović.

Glavna junakinja priče je dvanaestogodišnja Sofija pred kojom je naizgled najdosadnije ljeto ikada – ljetovanje s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru, kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala. Sofiji prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva, ali idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu.

U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju Splićanin Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću i Frani Lasiću. Film je gotovo u cijelosti snimljen na otoku Hvaru – u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata – hrvatske Kinorame, bugarskog Art Festa i slovačke kuće Silverart. Projekt je podržao i Eurimages.

Fotografiju filma potpisuje Dušan Joksimović, montažer je Dejan Urošević, skladatelj Vasil Hadžimanov, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Momirka Bailović.

 

  • organizator
    Kino Stari Grad
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.