HR EN
poništi filtere
Kultura
19/08/2020

Jack Gilbert: PRIJEVOD NA IZVORNIK

Dragi prijatelji i posjetitelji,

galerija Bikarija i Muzej Staroga Grada sa zadovoljstvom vas pozivaju na promociju zbirke pjesama Jacka Gilberta pod nazivom Prijevod na izvornik u srijedu, 19. kolovoza u 21h u Muzeju Staroga Grada.

Zbirku će predstaviti Lora Tomaš i Ana Jelnikar, dok će pjesme čitati Aldo Čavić i Peter McGuire.

Prijevod na izvornik izbor je od trideset i pet pjesama američkoga pjesnika Jacka Gilberta (1925. – 2012.), preuzetih iz njegovih Sabranih pjesama (2012.) i prvi put prevedenih na hrvatski jezik. Kronološki prati njegovih pet zbirki, od prve, Views of Jeopardy (Pogled na opasnost, 1962.), pa do zadnje, The Dance Most of All (Ples prije svega, 2009.). Precizno i lišeno sentimentalnosti, Gilbert prevodi osobno iskustvo – bilo da se radi o zaljubljivanju ili rastakanju odnosa, žudnji ili osami, starenju ili smrti – na jezik poezije, na izvornik, ujedno svjestan neizvjesnosti takva poduhvata. Jezik je sâm po sebi nedovoljan. “Poezija je”, tvrdi Gilbert, “svojevrsna laž”, ali i način suočavanja sa sobom. Prijevod na izvornik poziva nas da se pridružimo pjesniku u istraživanju tog suštinskog proturječja.

Za više informacija posjetite našu web stranicu: https://msg.hr/2020/08/13/promocija-knjige-jack-gilbert-prijevod-na-izvornik/

Pozivamo vas svih u Muzej i veselimo se vašem dolasku! 

  • organizator
    Muzej Staroga Grada / Stari Grad Museum // Bikarija
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.