HR EN
poništi filtere
Ostalo
15/05/2023 - 20/07/2023

HVAR PRESENTS: MADE IN CROATIA

HVAR PRESENTS veliku multimedijsku izložbu “MADE IN CROATIA” koja će biti predstavljena i izložena u povijesnoj građevini Arsenalu, jednom od zaštitnih znakova grada Hvara od 15. svibnja do 20.srpnja 2023.

Smisao je predstaviti graditelje temelja hrvatskog identiteta kojima dugujemo brojne izume, saznanja, civilizacijske tekovine i artefakte kulturne baštine bez kojih je danas gotovo nemoguće zamisliti funkcioniranje suvremenog života. Ovom posebno skrojenom izložbom ponudit će se jedinstveni kulturni sadržaj i susret s velikanima, njihovim izumima ili umjetničkim djelima koja su ostavila trag na svjetskoj razini.

Originalnost, vizionarstvo, široka primjena ideja i izuma bili su kriterij za odabir pojedinaca zastupljenih na izložbi. Jedinstveno nacionalno, znanstveno i kulturno nasljeđe koju su nam ostavili u baštinjenje predstavljeno je u kustoskoj koncepciji dr. sc. Anite Ruso Brečić.

Na izložbi će biti predstavljeno ukupno 38 tema. Određene teme odnose se na pojedince kao što su Nikola Tesla, Faust Vrančić, Doraa Maar, Slavoljub Eduard Penkala, Ivan Vučetić i Hanibal Lucić, dok se određene teme odnose na grupe ljudi (iz istog područja djelovanja) i izdvojenu kulturnu baštinu specifičnu za otok Hvar i/ili Hrvatsku.

Glavna misao vodilja izložbenog koncepta je stvaranje poveznica izumiteljske i umjetničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U postavu će se moći razgledati razne umjetnine, autorski nacrti, patenti, arhivski dokumenti i video zapisi te uređaji i naprave nastale prema patentima i idejama zaslužnih pojedinaca.

Hvar 15.svibnja obilježava i 155 obljetnicu organiziranog turizma kada se osnivanjem Higijeničkog društva 1868. godine u Hvaru – prvog modernog turističkog udruženja na ovim prostorima – postavilo temelje razvoja turizma kakvog danas poznajemo na globalnoj razini, te je izložba “Made in Croatia” simboličan poklon Hvaru za tu važnu obljetnicu.

  • organizator
    Grad Hvar/ Turistička zajednica Grada Hvara
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.