HR EN
poništi filtere
Kultura
21/08/2021

Gore / Zagrebački plesni ansambl

Gore je predstava o zajedničkom putovanju šest plesačica, o stanju povišenih emocija, o uzbuđenosti i ushitu bivanja u kolektivu. U zajedničkim ritualima otkrivaju odgovornosti pojedinca prema zajednici te zajednice prema pojedincu. Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje unutar plesnih karijera prolaze. Amazonski freestyle pokreti opisuju solidarnost, hrabrost, protivljenje, zajedništvo te individualnu i grupnu odgovornost.

 

Ferenc Fehér plesni je umjetnik i koreograf rođen u Mađarskoj. Kao samouki plesač razvio je jedinstven, izražajni stil koji je kombinacija uličnog plesa, elemenata borilačkih vještina i životinjskih pokreta. Svoje predstave izvodi na plesnim i kazališnim festivalima diljem svijeta. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada među kojima izdvaja specijalno priznanje na 6. Međunarodnom koreografskom natjecanju u Jeruzalemu i nagradu žirija na 22. Međunarodnom festivalu suvremenog plesa Masdanza za predstavu The Station, nagradu za najboljeg koreografa na Međunarodnom kazališnom festivalu Alef u Tabrizu za predstavu Lift, glavnu nagradu na 16. Festivalu suvremenog plesa u Veszprému za predstavu Morgan and Freeman te nagrade Arriaga na Be Festivalu u Birminghamu i Rudolf Laban za najbolju predstavu suvremenog plesa 2010. godine u Mađarskoj za predstavu Tao Te. Ferenc je i dobitnik mađarske nagrade Sándor Hevesi, koja se daje umjetnicima zaslužnim za promicanje mađarskog kazališta u svijetu. Kao pedagog, radionice je držao u brojnim državama u Europi (Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Poljska, Rumunjska, Italija, Bugarska, Latvija, Rusija), Egiptu, Kini, Iranu, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi i Kanadi.

 

Koreografija i izvedba:

 

Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Sintija Kučić,

 

Gendis Putri Kartini, Petra Valentić, Jovana Zelenović

 

Prema koreografskoj ideji: Ferenc Fehér

 

Asistentica koreografa: Petra Valentić

 

Glazba: Nenad Kovačić, Ferenc Fehér

 

Kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin

 

Asistentica kostimografkinje: Ana Mikulić

 

Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić

 

Tehničari: Saša Bogojević, Anton Modrušan

 

Fotografija: Jelena Janković, Marko Ercegović

 

Ilustracija i grafičko oblikovanje: Ana Rako

 

Umjetničko vodstvo ZPA: Petra Glad Mažar

 

Organizacija: Nina Križan

 

Produkcija: Zagrebački plesni ansambl

 

Koprodukcija: Zagrebačko kazalište mladih

 

Uz potporu: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH

  • organizator
    Grad Hvar
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.