HR EN
poništi filtere
Kultura
28/02/2020

„Dijete našeg vremena“ // predstava

Možemo li se do suza nasmijati vlastitoj gorkoj stvarnosti? Redateljica Helena Petković i dramaturginja Ivana Vuković, uz talentirane splitske studente glume, stvorile su duhovitu, lucidnu i bolno realističnu predstavu koja beskompromisno secira splitsku i dalmatinsku turističku priču. Što kad zbog turizma grad postane kulisa za imitaciju života, kad tradicija postane brand, a građani serviseri i statisti? Smijati se ili plakati?

"Naši junaci Boško, Borovina i Tomi su, baš kao i svi drugi mladi i stari stanovnici grada Splita, uzorni djelatnici najvažnije industrije u gradu. Jedva čekaju da počne ljeto i da dođu Oni, da ih mogu dostojno opsluživati i hvaliti se privilegijom da su upravo oni stanovnici najljepšeg grada na svitu. Nakon disciplinirano odrađenih priprema za skorašnji početak sezone, Boško, Borovina i Tomi provode zadnju večer zajedno, u klubu Quasimodo, koji će također za nekoliko sati postati hostel za Njih. Boško, Borovina i Tomi piju, puše, pričaju, zabavljaju se i smišljaju planove za bolje sutra baš kao i svi drugi mladi u gradu Splitu. No, posljednje zajedničke večeri iznenadit će ih dolazak Kreše, za prijatelje Šokrea, koji je točno ono što u svom gradu nikad ne bi očekivali.

Predstava je mišljena da bude SF komedija, no novinski naslovi vrlo brzo su nam otkrili da smo skrojili komad u domeni realizma. Srećom pa naš mediteranski realizam drugima često izgleda pomaknut, da ne kažem nerealan, pa smo možda ipak proizveli jedan ''fantastičan'' komad."
Ivana Vuković

"Tijekom rada na ovoj predstavi često sam se prisjećala riječi Marina Carića: "Split je teatar koji želi biti grad...". Pustili smo stoga gradu da uđe u sve pore ove predstave i da ona postane grad u malom, jer teatralnost Splita snažnija je od bilo koje izmaštane fikcije. "

Autorski tim:
Redateljica: Helena Petković
Dramaturginja: Ivana Vuković
Scenografkinja i kostimografkinja: Danira Matošić Matičević
Oblikovatelj svjetla: Siniša Jakovčević

Igraju: Stipe Jelaska - Boško Dvornik
Lovre Kondža - Marko Tomašević Tomi
Petar Salečić - Marino Borovina
Luka Šatara - Krešimir Duh Šokre

Kazalište PlayDrama
Praizvedba: Split, klub Quasimodo, 23. listopada 2019.

  • organizator
    Grad Hvar, kazalište PlayDrama Split
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.