HR EN
poništi filtere
Edukacija
26/10/2021

“Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja”

Jeste li čuli za bio kugle? Iz Japana su se proširile po svijetu, i u Hrvatskoj je već bilo akcija u kojima se radilo s biokuglama, a mi sada predstavljamo “Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja”.

Taj projekt pokrenula je Udruga Moj Škoj, a partneri su joj Općine Sućuraj i Jelsa, te gradovi Stari Grad i Hvar, komunalno društvo Stari Grad i Emtehri d.o.o. Rijeka kao dobavljač materijala za izradu.

Udrugu Moj Škoj osnovale su prijateljice Lorena DragićMarija BatošBianka Jakas i Helen Barić u želji da doprinesu održivom razvoju zajednice. Sjedište Udruge je u Zavali ali djeluje na cijelom otoku Hvar. Ove godine navršavaju prvu godinu svog djelovanja.

Kako nam je kazala Lorena Dragić, temelj ovog projekta je želja da otok Hvar ulaže u očuvanje vlastitog okoliša i staništa, te da u ostvarenju tih projekata obuhvaća sve jedinice lokalne samouprave.

“Priroda u svojoj naravi ne poznaje naše granice te su ekološka onečišćenja problem cijele naše zajednice. Vođeni tom mišlju mi kao udruga odlučili smo svoj projekt provesti u svim našim općinama te samom realizacijom obuhvatiti što veći broj mladih generacija kako bi uz školu naučili koliko je važno da se svi mi pojedinci mislimo o svom okolišu”, kazuje Lorena Dragić.

U tome su uspjeli. U realizaciji projekta izrade kugli sudjelovale su sve osnovne i srednje škole otoka Hvara te vrtići. Više od 700 djece sudjelovalo je u akciji izrade 16.000 kugli namjenjenih za hvarske vale.

Projekt se sastoji od pet aktivnosti koje uključuju: analizu sedimenta lokacija koje će biti tretirane bio kuglama (grad Hvar, Stari Grad i Jelsa); izradu em-1 glinenih kugli u suradnji sa školama i vrtićima; sušenje em-1 glinenih kugli; upotrebu em-1 glinenih kugli (grad Hvar, Stari Grad, Vrboska, Jelsa i Sućuraj); te analizu sedimenta tretirane lokacije bio kuglama (grad Hvar, Stari Grad i Jelsa).

Od 25. do 30. listopada kugle će se bacati u more u Sućurju, Jelsi, Vrboskoj, Starom Gradu, Hvaru, Sv. Nedjelji, Ivan Dolcu i Zavali.

“U suradnji sa Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu prikupljene podatke analize sedimenta uobličit ćemo u znanstveni rad na temu djelovanja samih kugli u vidu onečišćenja mora”, pojašnjava Lorena Dragić.

  • organizator
    11:00
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.