HR EN
poništi filtere
Kultura
16/05/2023 - 19/05/2023

50. Dani hvarskoga kazališta

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zagreb, Književni krug Split, Grad Hvar i udruga Hvarsko pučko kazalište, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, organiziraju znanstveni skup 50. Dani hvarskoga kazališta koji će od 16. do 20 svibnja u Hvaru okupiti ugledne teatrologe, kazališne stručnjake i umjetnike. U programu skupa, koji u srijedu, 17. svibnja u 9 sati, službeno otvara i vodi predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta akademik Boris Senker, bit će predstavljeno 50 znanstvenih izlaganja te zbornik radova 49. Dana hvarskoga kazališta.
Teme ovogodišnjeg jubilarnog izdanja su „Hvarsko komunalno kazalište u kontekstu mediteranskih komunalnih kazališta“ i „Promjene očišta: hrvatska književnost i hrvatsko kazalište te znanost o njima u proteklih pola stoljeća“.
Raspored izlaganja možete pronaći na poveznici: http://www.hvar.hr/.../sutra-pocinju-50-dani-hvarskoga.../
 
U dramskom dijelu programa u najstarijem javnom kazalištu Europe, utemeljenom 1612. godine, gostovat će četiri nacionalna kazališta iz Dalmacije, a otvara ga ansambl dubrovačkog Kazališta Marina Držića predstavom „Krijesnice“, autorice Tene Štivičić, u režiji Paola Tišljarića u utorak, 16. svibnja. U srijedu HNK Split gostuje s predstavom „Priče iz Vukovara“, autorskim projektom mladog glumca Pere Eranovića, a u četvrtak, 18. svibnja HNK Zadar: „A di smo sad, moja Stoše?“, autora Živka Nižića, u režiji Zorana Mužića. HNK Šibenik u suradnji s Teatrinom Grdelin sudjeluje monodramom "Vlado Gotovac: Moj slučaj“, u dramaturgiji, režiji i izvedbi Borisa Svrtana.
Sve predstave odigrat će se u hvarskom kazalištu s početkom u 21 sat. Ulaz je slobodan.
 
Dramski program okviru znanstvenog skupa 50. Dani hvarskog kazališta / Hvarsko kazalište / 16. – 20. svibnja 2023.:
Utorak, 16. 5. u 21 sat
Kazalište Marina Držića: „Krijesnice“, Tena Štivičić
Srijeda, 17.5. u 21 sat
HNK Split: „Priče iz Vukovara“ Pere Eranović
Četvrtak, 18.5. u 21 sat
HNK Zadar: „A di smo sad, moja Stoše?“, Živko Nižić
Petak, 19. 5. u 21 sat
HNK u Šibeniku i Teatrin Grdelin: "Vlado Gotovac: Moj slučaj", Boris Svrtan
***
Znanstveni skup koji se u Hvaru održava od 1974. godine temama obrađuje zanimljive i važne teme povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta te već gotovo pet desetljeća otvara dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije. Znanstvena izlaganja i rasprave prate kazališne predstave koje nadopunjavaju književnopovijesna i teatrološka istraživanja, dok su zbornici Dana Hvarskoga kazališta i danas nezaobilazna i često iscrpno citirana riznica građe, studija i rasprava za proučavanje hrvatske književnosti i kazališta.

 

  • organizator
    Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zagreb, Književni krug Split, Grad Hvar, Hvarsko pučko kazalište
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.