HR EN
poništi filtere
Kultura
30/10/2021

100. obljetnicu dolaska dr. Vojtjeha Bride u Jelsu

Liječnik, izumitelj i dobročinitelj – Čovjek Vojtjeh Brida – Doktor sveukupne medicine

Autor: Jaroslav Novak, Jasenka Splivalo:

U Jelsi na otoku Hvaru dr. Brida je djelovao kao doktor opće medicine i zubni liječnik trideset i tri godine. Prije dolaska u Jelsu djelovao je u Selcima na otoku Braču i Trpnju na Pelješcu ukupno dvanaest godina, što znači da je u Dalmaciji liječio punih četrdeset i pet godina.
Danas kada živimo u vremenu turizma i promjena ponašanja kod mladih, bilo u školskom životu ili pri sportskim događanjima, držimo da su potrebiti sadržaji odgojne tematike koji bi potaknuli na kvalitetu shvaćanja života i društvenog ponašanja. Kada su osnovne humanističke tekovine, kao što su obazrivost, poštovanje, održavanje riječi, odgovornost, solidarnost, ugrožene poticanjem agresije, destrukcije i sl., tada lik dr. Vojtjeha Bride posebno dobiva na značenju. Humanističke su vrline bile osobine dr. Bride koje je koristio u radu s bolesnicima. Ostao je zapamćen kao uzor profesionalne etike, čestitosti, humanosti i požrtvovanja.
Ta njegova osobnost ubraja ga među najsposobnije i najzaslužnije općinske liječnike otoka Hvara, što i naglašuju mnogi medicinari i mještani.

Proslava obljetnice u Jelsi biti će u subotu 30.10.2021.g. u 11:00 sati na trgu kod “Stare ambulatne”.

  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.