HR EN
poništi filtere
Kultura
30/05/2020

1000 Pepeljuga

Muzej Staroga Grada poziva Vas da u subotu, 30. svibnja svakako navratite do trga Tvrdalj, gdje će se u jutarnjim satima postavljati instalacija 1000 Pepeljuga, a moći ćete je vidjeti sve do predvečer!

Instalacija 1000 Pepeljuga sastoji se od tisuću odbačenih cipela koje je more izbacilo na plaže otoka Hvara. Fasciniran količinom i raznolikošću obuće koju je moguće pronaći na plažama južne strane otoka, cipele je prikupio Mark Boellaard. Uglavnom u zimskim mjesecima od 2018. do 2020. godine, prikupio je jedinstvenu kolekciju jeftinih japanki, sandala, bakinih papuča, vrtoglavih štikli, sportskih tenisica, kožnih čizama i ostale obuće. Cipele u svim stilovima, bojama i fazama raspadanja, plutale su Sredozemljem i završile na Hvaru.

Ova instalacija stvorena je s ciljem da podigne svijest o problemu smeća u moru i potakne ljude da smanje količinu smeća koju proizvode svaki dan. Čak i najmanji doprinos na osobnoj razini se računa. Naša je odgovornost očuvati okoliš za buduće generacije!

Mark Boellaard nizozemski je umjetnik koji na Hvaru živi od 2012. godine. U srži njegovog rada nalazi se ideja o recikliranju i davanju nove vrijednosti otpadnom materijalu. To se može vidjeti kako u njegovim radovima u kolažu, tako i u seriji Assemplage koja se sastoji od više od osamdeset asemblaža napravljenih od smeća pronađenog na hvarskim plažama.

Vidimo se na Tvrdalju!

  • organizator
    Muzej Staroga Grada / Stari Grad Museum
  • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.