HR EN
poništi filtere
Ostalo
12/05/2020 - 13/05/2020

Festival zaboravljene hrane

Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine jasno definira glavni cilj razvoja hrvatskog turizma kroz povećanje atraktivnosti i konkurentnosti turizma.

Za postizanje tih ciljeva prepoznali smo u našim otočnim školama Srednjoj školi Hvar i Srednjoj školi Vis potencijal za stvaranje kvalitetnog projekta koji odgovara novim trendovima dinamičnog, međunarodnog turističkog tržišta, naročito u kontekstu stvaranja uvjeta za cjelogodišnje poslovanje, a sukladno načelima i Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020.

Upravo tu se eno-gastro turizam, turizam baštine i održivi turizam definiraju oblici turizma koji je u budućnosti potrebno intenzivnije razvijati. Hrvatska uspješno gradi poziciju jedne od najbrže rastućih mediteranskih gourmet destinacija. Rast i razvoj ovoga proizvoda temelji se na bogatoj gastro-enološkoj tradiciji, rastućoj ponudi ugostiteljskih objekata s vrhunskom ponudom lokalne gastronomije i enologije, s naglaskom na autentičnost i originalnost.

 

Stoga smo promišljali o sljedećim smjernicama našeg projekta:

 

 • Oživljavanje zaboravljenih jela naših predaka dvaju otoka
 • suradnja nositelja javne vlasti s obrazovnim sektorom (Škole, TZ, Grad)
 • institucionalno dereguliranje - znatno olakšano dobivanje dozvole Grada za održavanje manifestacije, uvrštenje na kalendar događanja destinacije
 • ekološka odgovornost- održivost u izboru namirnica lokalnog podrijetla, zdravog uzgoja ili pronalaska u prirodi; izrada e-kuharice i brošure od ekološkog materijala
 • više od sunca i mora - novi gastro turistički doživljaj Hvara i Visa koji slavi njihovu prošlost i ostavlja prostor za suvremenu budućnost, jedinstven u Hrvatskoj, imajući u vidu da oživljavanje zaboravljenih jela doprinosi obogaćivanju turističke    

              ponude, ali edukaciji otočnog stanovništva i naših učenika

 • Autentičnost i kreativnost – jednostavnost u pripremi, namirnice lokalnog podrijetla; drugačija komunikacija s turističkim tržištem, odgovaranje na potrebe posebnih segmenta turističkog tržišta (DINKS 25-34 g., Empty nesters 50-65 g.) ;

              nepostojanje sličnog turističkog proizvoda na otocima i u Hrvatskoj

 • Inovirani tržišni pristup - pokušati redizajnirati imidž dvaju otoka koji nude ‘više od ljeta, više od sunca i mora ’, a to temeljiti na interpretiranju Hvara i Visa kao „otoka prirodne ljepote i ispunjenosti“’, kao gradova „duge turističke povijesti“,                 

              odnosno identitetskim i vrijednosnim obilježjima kao što su duga turistička tradicija, raznolikost prirodnih obilježja, kultura, sadržajnost, autentičnost, očuvanost okoliša, bogatstvo mora te dobre hrane i vina, gostoljubivost i ljepota.

 • Očuvanje vlastite kulture kao osnovne značajke hrvatskog turizma
 • Podizanje razine javne svijesti o zaboravljenoj hrani koja je zdrava, često besplatna, jednostavna za pripremu, originalna, može se ponuditi turista kao vrhunska delicija

 

Gastronomija i enologija su složeni proizvod koji konzumiraju gotovo svi turisti, ali gastro-enološka ponuda u RH nije dovoljno valorizirana.

Jedna od aktivnosti razvoja proizvoda u Strategiji razvoja turizma do 2020. Jest tematizirati hrvatske regije kako bi se iskoristila eno-gastronomska različitost i poticati ulaganja u događanja na temu hrane i pića. Ovaj projekt donosi potpuno novu temu Zaboravljena jela i potpuno novi događaj Festival zaboravljene hrane. Prioritetna aktivnost razvoja eno-gastro proizvoda je razvoj edukativnih programa što ovaj projekt upravo donosi kroz dvije radionice na dva otoka, s profesionalnim kuharima i znalcima gastro prošlosti otoka.

 

Kakva je to zaboravljena hrana?

 

Nazivaju je još: Pučka gastronomija, Siromaška kuhinja (tal. Cucina povera), Težačka spiza

To je hrana ili jela koja više ne možete pronaći na obiteljskim stolovima ili u lokalnim restoranima, jer se vezuje uz siromaštvo, seoski život i demografski zaborav, i zbog toga jer su sastojci takve hrane često bez trenutne poljoprivredne vrijednosti.

U prošlosti, mnoge otočke obitelji Hvara i Visa, živjele su od onog malo što mogli priuštiti kupnjom, i od puno toga što su imali u kuhinji ili u svom polju. Naši stari, što iz neimaštine, što iz praktičnosti, smišljali su kako maksimalno iskoristiti namirnice, a ujedno su bili praktični želeći da uživaju bez previše nakuhavanja, ali i trošenja. Ono što su kuhali, sastojalo se od plodova vlastitih usjeva s vrlo malo ili uopće bez mesa, a s puno više ribe. Svi sastojci su bili jednostavni i jeftini, originalni i sezonski. Uz malo kreativnosti uspijevali su pretvoriti ono malo što su imali u vrlo ukusno. Danas ovakva kuhinja u svijetu dobiva sve više na popularnosti i čak postaje moderan stil kuhanja. Ona nas vraća našim korijenima na zdrav i tradicionalan način s jednostavnim sastojcima. Poput mode, i gastronomija je nepredvidiva - krpice koje su bile zaboravljene, danas opet postaju hit. I tako se unedogled kotač odabira i ukusa vrti i mijenja.”

 • organizator
  Srednja škola Hvar
 • Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Saveza PlatFORma Hvar.